Egészséghét

November 14. és 18. között ebben a tanévben is megrendeztük az Egészséghetet. A projekthetet immáron hagyományosan egészségvédelmi hónapunkban szervezzük, hogy erősítsük és elmélyítsük iskolásaink egészségtudatos életmódját. A projektnapok keretében különösen figyelünk az egészséges táplálkozásra, a kézmosás fontosságára, a rendszeres tisztálkodás és a higiénia jelentőségére, és idén hangsúlyt kapott a felsősöknél a bőrápolás és a helyes testtartás is.
Az Egészséghét minden napján voltak visszatérő momentumok. A reggelt minden alkalommal valamilyen testmozgással (tornával, futással) indítottuk. A tízórai szünetekben útra kelt a pedagógusokból álló Tisztaság kommandó, amely ellenőrizte a termek tisztaságát, és a gyerekek tízóraiját. Így nem csak az kapott nagy dicséretet, aki vizet, gyümölcsöt, és teljes kiőrlésű gabonából készült zsemlét vagy kenyeret hozott magával, de fény derült arra is, ki az, aki még ezen a héten sem tudta nélkülözni a csokit vagy a cukros üdítőket.
Tanulóinknak módjuk nyílt arra, hogy önálló feladatokat is vállaljanak meghirdetett versenyeinknek köszönhetően, melyeket a hét során otthon végezhettek el szülői segítséggel. Az alsósok felhívást kaptak gyümölcs vagy zöldségszobor készítésére, a felsősöknek pedig hulladékszobor készítésére volt lehetőségük. Az egészség témájában író- és költő palántáink is próbára tehették tehetségüket, sőt idén még reklámfilm készítésébe is belevághattak a vállalkozó kedvűek.

A szervezők idén is biztosították, hogy a gyerekek szakemberektől halljanak bővebb információkat egy-egy témában. Ennek megfelelően alsóban Tóthné Poncsák Csilla védő néni tartott előadást az Egészséges táplálkozásról, Endrészné Julika néni pedig „Fűben, fában orvosság van” címmel a gyógynövények áldásos hatásáról beszélt a gyerekeknek. A nagyobbak a bőrápolásról és a helyes testtartásról hallhattak Czink Zsuzsanna kozmetikustól és Kardos Viktória gyógymasszőrtől.
A hét egyik fénypontja mindkét tagozatban az egészségügyi vetélkedő volt, ahol a gyerekek számot adhattak megszerzett tudásukról, és érdekes elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg.
A projekthét lezárásaként az utolsó napi rendezvényünkön minden osztály bemutatóval készült. A kisebbek egy-egy verset adtak elő osztálykonként, és meghallgathattuk azt a dalt, amelyet közösen tanultak meg az egészséges életmódról. A felsősök a hét során minden osztálynak kiadott kérdőívek eredményeit mutatták be részletesen. Sor került a versenyeredmények részletes ismertetésére is. Projekthetünket a vitabárral zártuk, melynek keretében az osztályok csodálatos lakomát varázsoltak a folyosóra kitett hosszú asztalra.
Gratulálunk az ötletes alkotásokhoz, és reméljük, hogy jövőre is ilyen nagy lelkesedéssel indulhatunk majd neki programsorozatunknak!

Egészséghetünk első napját reggel 8 órakor a programok ismertetésével nyitottuk meg. Ennek a napnak a mottója: "Azért eszünk, hogy éljünk, nem azért élünk, hogy együnk." Ennek jegyében indult útjára tízórai szünetben a tisztaságkommandó, vettünk részt a reggei tornán, és néztek meg az alsósok egy kisfilmet az egészséges táplálkozásról Nutrikids címmel. Ne feledjétek, a táplálékpiramis fontos szerepet kap még a projekthét során! A szünetekben mindenki lehetőséget kapott arra, hogy megtudja, mennyit nőtt a nyáron.;-)

 

Programjaink a projekthetünk második napján is folytatódtak, melynek mottója: "Legnagyobb kincsünk az egészségünk, ha ez nincs, akkor semmink sincs." A reggeli tornát ezúttal is az iskola folyosóján tartottuk meg, majd a szünetekben ezúttal testtömeg mérésre került sor. A tisztaság kommandó most is útjára indult, és szemügyre vette a gyerekek tízóraiját és a termek tisztaságát. Az alsós gyerekek közösen tanultak dalt az egészségről, 6. órában pedig mindkét tagozat a neki szóló előadáson vett részt. A kicsiknek Tóthné Poncsák Csilla védőnéni tartott előadást az egészséges táplálkozásról, a nagyoknak pedig Czink Zsuzsanna kozmetikus beszélt a bőrápolásról és Kardos Viktória gyógymasszőr a helyes testtartásról. Ezúton is hálásan köszönjük közreműködésüket!

 

Egészséghetünk harmadik napja is bővelkedett programokban. A reggeli torna az alsósoknak az iskola folyosóján megrendezett futóversenyt jelentette, míg a felsősök a tornateremben végeztek zenés gimnasztikát. A szünetekben a gyerekek vérnyomás mérésen vettek részt, amelynek eredménye kis füzetecskéikbe is belekerült. A tisztaságkommandó tagjai is útnak eredtek, így ezen a napon sem maradt el a tízórai és a tisztaság ellenőrzése. A nap fő eseményeként a felsősök egészségügyi vetélkedő keretében tették próbára tudásukat, a kisebbek pedig meghívott vendégünk, Julika tanító néni előadásán, "Fűben-fában orvosság van" címmel a gyógynövények áldásos hatásáról hallhattak érdekes információkat.

 

A csütörtöki  nap mottója: "A pozitív gondolatok jobban gyógyítanak, mint ezer orvos szaktudása." A reggeli torna során a két tagozat helyet cserélt egymással, és az alsósok kerültek a tornaterembe, a felsősök pedig a folyosón futottak. A tisztaság kommandó tagjai is útra keltek, és szorgalmasan pontoztak az osztályokban. A védőnéni is részt vállalt a programokból, a kicsiknél végzett szakszerű vérnyomás mérést. Julika néni előadásának anyagát a folyosón kiállítás formájában is megtekinthetik a gyerekek. A napot az alsósok egészségügyi vetélkedője zárta.

 

Projektzáró pénteki napunk is bővelkedett izgalmakban. Megérkeztek a pályaművek minden meghirdetett versenyünkre. A versenyek eredményeit és helyezettjeit a későbbiekben tesszük közé oldalainkon. Mindenkinek gratulálunk a sikeres szerepléshez és az ötletes alkotásokhoz. A hét lezárásaként minden osztály bemutatta vállalt feladatát. A napot az eredmények kihirdetése után a Vitabár zárta, amelynek keretében az osztályok csodálatos svédasztalt varázsoltak az iskola folyosójára gyümölcs- és zöldségtálakból. Ezen a héten nem csak nagyon sokat tanultunk az egészséges életről, hanem jókat ettünk és ittunk is az egészség jegyében. Reméljük, jövőre is ilyen lelkesedéssel vesz majd mindenki részt az egészségvédelmi hónap programjaiban