Márton napi programok iskolánkban

Iskolánkban régi hagyomány, hogy megemlékezünk Szent Mártonról. November 11-én idén is megrendeztük a Márton napot, melyre az óvodások is meghívást kaptak. Iskolánk 5. és 6. osztályos tanulóinak köszönhetően feleleveníthettük Szent Márton legendáját és a jeles naphoz kapcsolódó népszokásokat. 
Az idei különleges alkalom volt, hiszen 2016-ban Szent Márton születésének 1700. évfordulóját ünnepeljük. Iskolánk tanulói izgatottan várták ezt a délutánt, amely 15 órakor kezdődött a töklámpások készítésével.
A vállalkozó kedvű gyerekek 2-3 fős csapatokban láttak hozzá a tökök faragásához, melyet otthoni tervező munka előzött meg. A programban szülők is részt vehettek, segíthették, bíztathatták a gyermekeiket a faragásban. Az egy órás lázas munka után elkészült remekműveket az iskola folyosóján állítottuk ki, hogy azokat az este folyamán mindenki megcsodálhassa. A zsűri által legötletesebbnek talált töklámpásokat díjaztuk is, melyekkel az iskola bejáratát díszítettük.
Az 5. és 6. osztályosok előadásában verseket, dalokat hallhattunk magyar és német nyelven, akik azt a hagyományos jelenetet is eljátszották, amikor Márton megosztja kabátját az éhező és fázó koldussal. A rövid műsor után a meggyújtott lámpásokkal a kezünkben elindultunk a felvonulásra, s közben Martin napi dalokat énekeltünk. Visszatérve az iskolához sült alma és meleg tea várta a felvonulás résztvevőit, a 8.-osok pedig finomabbnál finomabb süteményekkel és szendvicsekkel készültek erre az estére.
Ezután kezdődhettek a vidám játékok, a tánc és az elvarázsolt iskola felfedezése, hiszen a 8.-osok egész héten azon dolgoztak, hogy az iskola tanulóit elvarázsolják néhány órára. Az esti program idén is nagyon népszerű volt, az elvarázsolt termek ajtói előtt hosszú időn keresztül kígyózó sorok álltak. Szeretnénk, ha jövőre is hasonló programot szervezhetnénk iskolásainknak és óvodásainknak!
(Köszönjük mindazok segítségét, akik munkájukkal hozzájárultak a Martin napi programokhoz!)