Mindenki karácsonya

Mindenki karácsonya

 

Iskolánk tanulói lázas izgalommal várták a téli szünet előtti utolsó tanítási napot, mely a szürke hétköznapok között rendkívüli programmal örvendeztetett meg valamennyiünket.  Nem tanultunk könyvből semmit, „csak” gyakoroltuk megtapasztalni a szeretet, a jóság, az együvé tartozás örömének megélését.

Hagyományainkhoz híven e napon megnyitottuk iskolánk kapuit tanulóink hozzátartozói és minden érdeklődő előtt. Igyekeztünk jó vendéglátókként színes programmal fogadni mindazokat, akik idejüket nem sajnálva közös ünneplésre szánták délutánjukat.

A rendezvényünk a községi adventi koszorú 4. gyertyájának meggyújtásával vette kezdetét, ahol a dráma szakköröseink kis műsorral kedveskedtek a közönségnek, majd a Betlehem előtt a kis Jézusnak énekeltek a Swarzwald egyesület tagjai. A továbbiakban a Közösségi Házban folytatódott a rendezvényünk. Elsőként az ovisok léptek színpadra. Az apróságok mondókával, dallal, hangszeres kísérettel köszöntötték az ünnepet.

Ezt követte iskolánk 3.-4. osztályos diákjainak karácsonyi műsora. A 21 gyerkőc elénk varázsolta a tél szépségét, táncoló hópelyhek formájában; az angyali üzenetet, Jézuska születését és a karácsony fő üzenetét: családunk, embertársaink iránt érzett szeretet fontosságát. A meghitt pillanatokat fokozta az iskolás énekkar közreműködésében előadott dalok sokszínűsége is.

Befejezésül a hagyományőrző énekkar karácsonyi dallamai csendültek fel. Ezután a szabadban folytattuk az ünneplést, kezdetét vette a „szeretet vendégség”. Az asztalok roskadásig megteltek a jószándékú, önzetlenül adó emberek süteményeivel, gyümölcseivel és minden egyéb finomsággal. A csípős hidegben a hot dog, a tea és a forralt bor melegítette a fázókat.

A karácsonyi vásári hangulathoz hozzátartoznak a portékáikat szívesen kínáló árusok is, akik jelen esetben a gyerekek voltak. Az osztályok külön standokon árulták a saját, vagy szülői segítséggel készített ajándéktárgyaikat. Nézelődő, vásárló is akadt bőven, akik ily módon is hozzájárultak a tanulóink öröméhez, hisz a bevétel minden esetben az osztálypénztárat gyarapította.

A forgatagban szívet-lelket melengető érzés volt, hogy lépten-nyomon a „Boldog karácsonyt kívánok!” mondatot, vagy annak foszlányait hallhattuk, ill. mondtuk mi magunk is. Elégedetten gondolunk vissza ezekre a percekre, és örömmel nyugtázzuk, hogy mindenkit  egyformán megérintett a szeretet lángja, akár adott, akár kapott valamit ezen a délután.

Minden szervezőnek, szereplőnek – legyen az óvodás, iskolás, fiatal- vagy idősebb felnőtt – köszönjük, hogy szebbé tették mindannyiunk december 17-éjét, s egyben karácsonyi várakozását!A karácsonyi műsorunk

December elején megtudtuk tanító nénitől, hogy a karácsonyi műsor előadása a 3. és 4. osztály feladata lesz. Hamarosan megkaptuk a szerepeket, amiket gyorsan meg is tanultunk. Aztán következtek a próbák először a tanteremben majd a színpadon. Nemcsak a pontos versmondásra kellett figyelnünk, hanem a sorrendre, a zenére és a mozgásra is. Utolsó próbánk már jelmezes volt. Ekkorra már mindent tökéletesen tudtunk, csak az izgalmunkat kellett legyőznünk. Elérkezett a várva várt pillanat, a függöny szétnyílt és elénk tárult a zsúfolásig megtelt nézőtér. Ügyesen adtuk elő a kis Jézus születését, a fenyő díszítését és a hópehely táncot is, melynél különleges UV fénnyel volt megvilágítva a színpad, így a fehér ruhák különlegesen világítottak. Úgy érezzük minden úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Tanító néniék nagyon elégedettek voltak velünk. Sok dicséretet kaptunk, amire nagyon büszkék voltunk.

4. osztály