Lengyel gyerekek iskolánkban

Krzyzanowicei diákok iskolánkban

            A lengyelországi testvértelepülésről 18 tanuló érkezett május 21-én délután Rátkára. A lengyel diákokat némettanárnőjük és az iskola igazgatónője kísérte el az útra. A fogadó gyerekek és szüleik már izgatottan várták őket a rátkai közösségi ház előtt. Este az utazás fáradalmait mindenki a magyar családjánál pihenhette ki. Ezután három napon keresztül színes programok vártak a cserekapcsolat lengyel és magyar diákjaira egyaránt.

            Az első napon Sárospatakra utaztunk, ahol először ellátogattunk a város első templomába, a Szent Erzsébet Bazilikába. Itt meghallgathattuk a templom rövid történetét, amely szorosan összefügg a vár történetével, megtudhattuk, hogy a vár urai, papok és szerzetesek a templom alatt húzódó kriptarendszerbe temetkeztek, s hogy a 18. században hatalmas tűzvész pusztított a városban, amikor a templom is kiégett. Megnézhettük a kis szekrénykébe zárt Szent Erzsébet ereklyét, a templom névadójának egy tenyérnyi nagyságú selyembrokát ruhadarabját, és egy picike koponyacsont darabját.

Mielőtt tovább indultunk volna Sárospatakról, rövid sétát tettünk a várkertben és közben megcsodáltuk hazánk egyik leghíresebb várát.

Délután Nyíregyházán, a sóstói Aquarius Élményfürdőben folytatódott a programunk. A gyerekek szinte minden percüket a vízben töltötték, nagyon élvezték a vadvízi sodrófolyosót és az óriáscsúszdákat, amit a nap végén azok is kipróbáltak, akik eleinte még bátortalanok voltak.

A nap zárásaként kissé elfáradva felsétáltunk a Tarcal feletti dombon álló Áldó Krisztus szoborhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környékre.


            A lengyel diákok és kísérőik másnap Szerencsre utaztak, ahol először az interaktív csokoládé műhelyben tettek látogatást. Itt mindenki elkészíthette a „saját” csokoládéját, illetve a kakaó történetéről, feldolgozásáról, valamint a csokoládé készítéséről láthattak egy filmet. A csokoládékészítés után egy kis városnézés és fagyizás következett.

Délután a vendéglátó gyerekek is csatlakoztak a lengyel csoporthoz, és együtt Hidegkútra utaztak. Először egy gyalogtúrát tettek a Zempléni-hegységben, melyen mindenki kellemesen elfáradt. A túra és a jó levegő meghozta az étvágyat is, amit hot doggal csillapíthattak. A nap hátralévő részében lehetőség nyílt focizásra, karkötőfonásra, hajtogatásra és zumbázásra.

            Csütörtökön az első órában egy játékos német órán vettek részt a gyerekek, majd Miskolcot vették célba. A nagy melegben Lillafüred árnyas fái nyújtottak egy kis felüdülést. A híres üdülőhelyen először a Szent-István-barlang klímájában és a cseppkövekben gyönyörködhettek, miközben lebilincselő elbeszélést hallhattak a barlang kialakulásáról. Az ebédet ugyancsak itt Lillafüreden költöttük el. Utána a diósgyőri várat látogattuk meg, ahol a középkori miliő varázsolta el a gyerekeket. Egy hosszú sétát tehettek az alagsori kiszolgáló helyiségektől a toronytetőig. A tetőn a környék szép panorámája tárult eléjük. A diósgyőri látogatást egy közös fagylaltozás zárta.

A nap végén egy vidám estére hívtuk a vendégeinket a közösségi házba, melyre iskolánk színjátékosai két színdarabbal készültek, a perbáli testvériskola diákjai közösen énekeltek, néhány krzyzanowice-i gyermek pedig verset szavalt német és lengyel nyelven.

            Péntek reggel eljött a búcsúzás ideje. Reggeli után útra kelt a lengyel csapat. A közös programoknak köszönhetően a hét végére barátságok szövődtek, s néhányan biztosan tartják majd a kapcsolatot interneten keresztül is, s várják, hogy egy év múlva újra találkozhassanak.

                                                                                  

                                                                                                          Takács Györgyi