"Málenkij robot"

Miniprojekt az Elhurcoltatásra emlékezve az iskolában /január 17-23./

1945. január 23-án 212 rátkai embert hurcoltak el málenkij robotra. Iskolánk minden évben emlékezik erre az eseményre. Miért is oly fontos ez az iskoláskorúaknál? Mert nem hagyhatjuk a feledés homályába veszni ártatlan elődeink meghurcoltatását. Tartozunk nekik azzal, hogy a történetüket megismertetjük a fiatal generációval, azzal a nem csekély céllal, hogy soha többé ne ismétlődjék meg, hogy származásuk miatt ártatlanok bűnhődjenek. Az idén a Zemplén Német Iskolaegylet a „Debreceni gyufagyárral kezdődött” című kötettel és munkafüzettel ajándékozta meg az iskola minden tanulóját, pedagógusát, valamint elhozta iskolánkba vándorkiállítását. 

projekt

A gyermekek népismeret és osztályfőnöki órákon foglalkoznak a 73 évvel ezelőtti eseményekkel. Egyéni feladatmegoldó-versenyen mutathatják meg, hogy mennyit és milyen mélységben sajátítottak el e történelmi jelentőségű falutörténetből.

A miniprojekt utolsó rendezvényeként január 23-án a harmadik órában gyűltünk össze az eredmények kihirdetésére, és egy kis megemlékezésre. Endrész Árpádné igazgató néni ismertette a kérdéseket, és a gyerekek közreműködésével a rájuk adott helyes válaszokat is meghallgathattuk. Ezután megtekintettük a Csak egy kis munka c. kisfilmet, amely az elhurcolt lakosok visszaemlékezései alapján mutatta be ezt a nehéz időszakot.

 projekt

A versenyen ügyesen szereplő gyerekek kis jutalomban is részesültek.

Alsó tagozatban:        Balogh Virág (2.o.)

                                   Herczeg Dóra (3.o.) 

Felső tagozatban:       Bodnár Rebeka (8.o.)

                                   Hudák Attila (8.o.)