Partnerkapcsolat – unterbalbachi diákok Rátkán


Élmények Magyarországon, Rátkán

 

Tovább erősödött a meglévő kapcsolat Rátka és Unterbalbach között: az unterbalbachi delegáció egy programokban rendkívül gazdag hetet tölthetett el Rátkán.

A 2016-ban megrendezett jubileumi ünnepségsorozat és a sikeres diákcsereprogram után mindenki egyet értett abban, hogy a két település közötti jó kapcsolatot tovább kell ápolni.

Így került sor arra, hogy unterbalbachi diákok első alkalommal Rátkára utazhattak, akiket szüleik és Unterbalbach polgármestere, Andreas Buchmann kísért el.

Nagyon örült mindenki annak, hogy 6 unterbalbachi diák egy hetet tölthet el Rátkán. Az odaérkezés estjén a rövid köszöntő és a közös vacsora után a megszokott kedvességgel fogadták a magyar vendéglátó családok a Tauber-völgyi gyerekeket és szüleiket.

Mint mindig, ez alkalommal is remekül felkészült a testvértelepülés a vendégek fogadására. Az iskola szüreti projekthetet tervezett erre a hétre, ami azt jelentette, hogy minden osztály egy szürettel kapcsolatos témával foglalkozott a német és népismeret órákon. Az unterbalbachi gyerekek könnyedén be tudtak kapcsolódni az iskolai életbe.

A felnőttek számára is nagyon érdekes és változatos programot állítottak össze.

Az első napon Endrész Árpádné, az iskola igazgatója röviden bemutatta a magyar oktatási rendszert, beszélt az aktuális problémákról, valamint kiemelte az iskola és a település közötti szoros együttműködést, majd ezt követően falubejárásra invitálták a felnőtteket. Délután Tirk Sándorné, a település polgármestere fogadott a polgármesteri hivatalban, ahol megismerhettük az önkormányzat működését, dolgozóinak tevékenységét, feladatait.

A második nap teljes egészében a szüret jegyében telt. A felnőttek már kora reggeltől szüreteltek, míg a gyerekek délután a csodálatos napsütésben csatlakoztak hozzájuk.

Mindenki lelkesen szüretelt, s közben gondosan válogatta az aszúbor előállításához szükséges összeaszalódott, mazsolaszerű szemeket, majd Tirk Sándor pincéjében a szőlő feldolgozásának is részesei lehettek.


Változatos program

A következő napon a felnőttek először Tállyán egy kádárüzembe, Szerencsen a tűzoltóságra majd egy autószerelő műhelybe látogattak el, délután pedig mindenki a Vágási családnál gyűlt össze pizza és kenyérsütésre, ahol magyar és német gyerekek egyaránt kiélhették kreativitásukat.

Másnap gyerekek és felnőttek egy közös kiránduláson vehettek részt, úti céljuk a magyar-szlovák határ mellett található füzéri vár volt. Miután felsétáltak a meredek hegy tetejére épített várhoz, s megtekintették azt, a kirándulók leginkább az eléjük táruló Zempléni-hegység gyönyörű látványát élvezték.

A boldogkőváraljai vár középkori éttermében volt az ebéd, majd a szerencsi csokoládé üzem meglátrogatása következettt, ahol a gyerekek az interaktív műhelyben maguk készíthették el táblás csokoládéjukat.

A projekthét zárására pénteken a tájház udvarán került sor, ahol az osztályok bemutatták egymásnak, hogy milyen szüreti témával foglalkoztak a hét folyamán. A gyerekek azt is szemléltették, hogy régen hogyan taposták és préselték a szőlőt, hogyan lett a szőlőből bor.

Délután a Közösségi Házban egy ünnepi rendezvény részesei lehettek az unterbalbachi vendégek és a rátkai lakosok. Közel egyórás műsorral emlékeztek a 7. és 8. osztály tanulói és a Hagyományőrző Népdalkör az 1956-os eseményekre. A polgári-demokratikus forradalom és szabadságharc Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca volt. A német vendégek, anélkül, hogy értették volna az elhangzott versek, dalok szövegét, érezték az események jelentőségét, melyekről csak a rendszerváltás óta emlékezhetnek meg ilyen módon.

 

 „Hostubázás”

 

A hét eseményeinek megkoronázása a búcsúvacsora utáni „hostubázás” volt, melyet a Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület a Közösségi Házban rendezett meg.

A „hostubázás” egy olyan szokás, melyet a rátkaiak ősei a 18. században hoztak magukkal a Schwarzwald vidékéről, s néhány évvel ezelőtt ezt a szép hagyományt a helyi egyesület újra életre keltette. Évente néhány alkalommal „összejönnek”/találkoznak az egyesület tagjai és a falu lakói, hogy együtt énekeljenek, táncoljanak, kártyázzanak. A táncos, dalos záróest/búcsúest különleges élményt jelentett a vendégek számára.

Másnap reggel fájó szívvel búcsúztak el a rátkai barátok a tauber-völgyi delegációtól, hiszen az elmúlt néhány napban számos új barátság született.

 

Az unterbalbachiak a magyarok kedvességétől, a szeretettel összeállított gazdag programtól lenyűgözve, rengeteg élménnyel gazdagodva, a jövő évi viszontlátás reményében kezdték meg a 12 órás útjukat Unterbalbachba.

Bizonyára emlékezetes marad ez a hét az unterbalbachi gyerekek számára, hiszen megtapasztalhatták, hogy hogyan működik az iskola a magyar testvértelepülésen, megismerhették az ottani hagyományokat, s azt is megtudhatták, hogy a Magyarországon élő kortársaik érdeklődési köre nagyon hasonló az övékéhez.