Gyárlátogatás

Az iskolánk 7.és 8. osztályos tanulói a Szerencsi Tankerületi Központ szervezésében, gyárlátogatáson vehettek részt a Nestlé szerencsi kirendeltségén, és a Bon-Bon Kft üzemi területén. Ez a lehetőség, segítséget nyújthatott a mostani 8. osztályos tanulóknak a továbbtanulás területén, mert a Nestlé duális szakképzési programja képzést indít, gyártósori gépbeállító munkakörben. Itt gyakorlatban tekinthették meg a tanulók a működési egységeket.
Az iskolából az iskolabusz segítségével érkeztünk a szerencsi gyárba. Itt egy kisérő hölgy fogadott bennünket, aki örült a látogatásunknak, és közölte velünk, hogy a gyárlátogatás során először a csoportnak meg kell ismernie, és be kell tartania a kötelezően előírt higiéniai és balesetvédelmi szabályokat. Átkísért minket a balesetvédelmi osztályhoz, ahol egy előadás keretében mindent részletesen elmagyaráztak, a betartandó szabályokkal kapcsolatban. Nagy hangsúly fektettek a higiéniára és a balesetek megelőzésére. Minden tanuló munkavédelmi cipőt, köpenyt, megkülönböztető színű mellényt, hajhálót és füldugót kapott, ahhoz, hogy a gyártósori területre beléphessen. 


Egy negyedórás eligazítás után indultunk az alagsori gépekhez. Itt több személy segédkezett a kiséret során, és minden állomáson részletesen elmagyarázták a gyártósori munkák menetét, az emberi és a gépi munka funkcióját.
Megtekinthettük a 3 az 1-ben kávéporok és a Nesquik kakaópor gyártási menetét, és a csomagológépek működését. A gyártósorokon lévő számítógépes rendszer fontosságára többször is felhívták a figyelmet, mert az itt tovább tanuló személyek ezeknek a gépeknek a működését és használatát tanulhatják meg a képzés során. Az egy órás látogatás után visszatértünk a balesetvédelmi osztályhoz, ahol vissza kellett szolgáltatni a balesetvédelmi ruházatot. Legnagyobb meglepetésünkre a vendéglátóink egy kis ajándékkal is kedveskedtek nekünk. Egy kis táskában különböző féle kávéporokat, Nesquik kakaóport, csokit és bögrét kaptunk a látogatás emlékeként. Megköszöntük a szakmai bemutatást és a kis ajándékot, majd utunkat a Bon-Bon Kft üzemébe folytattuk.
Érkezésünkkor szívélyesen fogadtak, és itt is felhívták a figyelmet a továbbtanulás lehetőségére. Egy előadóteremben két rövidfilmet tekinthettünk meg a Bon-Bon Kft történetéről és a jelenlegi helyzetéről. 


Ezután egy rövidfilmet láthattunk egy párizsi csokoládéfesztiválról, ahol csokoládé remekműveket tekinthettünk meg. Megkóstolhattuk az itt gyártott tej-és étcsokoládékat, ezen kívül a mogyorós, és fehér csokikat. Búcsúzáskor mindenki kapott még egy pár kis táblás csokit útravalónak.
Köszönjük a lehetőséget, hogy betekintést kaphattunk a kávéporok, és a csokoládégyártás rejtelmeibe.


Kunder Tamás