Körzeti német verseny

A hagyományokhoz hűen április 26-án idén is megrendeztük körzeti német nyelvi csapatversenyünket. A Szerencsi Tankerület négy iskolájából 7 csapat nevezett a versenyre, ezen kívül két ózdi iskolából is érkeztek versenyzők. Így összesen 11 csapat mérhette össze a tudását ezen a napon a rátkai iskolában. A verseny két kategóriában zajlott. Az 1. kategóriában a nyelvet heti 3 órában tanuló diákok, a 2. kategóriában a heti 4-5 órában tanuló diákok versenyeztek. A vetélkedő témája idén a tavasz volt.


A csapatok megérkezését követően egy rövid megnyitó következett, ahol a vendégek köszöntése után egy rövid német nyelvű jelenetet láthattak a program résztvevői, majd egyik diákunk egy német nyelvű verset adott elő.
A verseny előzetes feladata volt, hogy készítsenek a diákok a tavasszal kapcsolatosan egy prezentációt vagy plakátot, majd mutassák azt be a többieknek. A csapatok többsége prezentációt készített, de volt olyan is, aki egy rövid részletet adott elő egy meséből vagy plakáton összegezte a témát.


Az előzetes feladat bemutatása után az írásbeli feladatok következtek. A feladatok összeállításánál változatosságra törekedtünk, így a 10 feladat között volt szókereső, mondatkirakó, virágfelismerés, kerttervezés, versírás, időjárás-előrejelzés, vagyis csupa olyan feladat, ami próbára tette a szókincsüket és logikai gondolkodásukat is. Miután mindkét fordulóval végeztek a csapatok (szóbeli és írásbeli), a német nyelvtanárokból álló zsűri félrevonult, hogy összesítse az eredményeket. A versenyeredmények kihirdetését mindenki izgatottan várta. Az első három helyezett csapat mindkét kategóriában oklevélben és könyvjutalomban részesült.
A versenyen az alábbi eredmények születtek:
I. kategória:
I. helyezett: Medve Mátyás, Petrovics Rebeka, Székeyhidi Zoltán (Tiszalúc)
II. helyezett: Putnoki Elizabet Leila, Nagy Richárd, Zvolenszki Milán (Legyesbénye)
III. helyezett: Szabó Luca, Szeretva Anna, Szabó Norbert (Szerencs, Bolyai János Katolikus Ált. Iskola)

II. kategória:
I. helyezett: Müller Gréta, Bodnár Alex Dániel, Lesnyák Barnabás Márk (Rátka)
II. helyezett: Fröhling Maja, Fükő Zsombor, Kozma László Adrián (Ózd, Vasvári úti Ált. Isk.)
III. helyezett: Spéder Zsófia, Tóth Lili, Braun Milán (Rátka)

Köszönjük a csapatok részvételét, a felkészítő pedagógusok munkáját! Mindenkinek gratulálunk és további sikereket kívánunk!