Ballagás

Ballagás a Rátkai Német Nemzetiségi Általános Iskolában
2020. június 12.

Örömmel töltött el mindannyiunkat, hogy megszervezhetőkké váltak az általános iskolai ballagások. Igaz, csupán a ballagók, szüleik és pedagógusaik jelenlétében, mellőzve a nagyobb tömeget. Ez a lehetőség pont elég volt ahhoz, hogy a ballagtató 7., és a ballagó nyolcadik megkezdje az előkészületeket. Szép ünnepi műsort állítottak össze, amely méltó lezárása volt az iskolánkban töltött nyolc évnek.
Az osztályteremben meglepetés várta a ballagókat, Balogh Zoltán tanár úr kedves szavaitól kísérve a ballagtató hetedik által készített emlékvideót tekintették meg, majd Kunder Tamás osztályfőnök úr megtartotta az utolsó osztályfőnöki órát, figyelmeztetve a tanulókat a kitartó, szorgalmas munka fontosságára.
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően kolompszóra, ballagási dalokat énekelve indultak a végzősök a szabadtéri színpadra, a ballagási és számukra az évzáró ünnepségre.
A hetedikesek tarisznyába való útravaló versei, beszéde után Prunyi Jánosné igazgató asszony szólt a ballagókhoz. „… Fontos állomás ez a nap a diákélet útján. Egy szokatlan év szokatlan ballagásán vagyunk most együtt, egy olyan ballagáson, amely egyetlen korábbihoz sem hasonlítható az iskolánk történetében, hisz nem kísérheti a búcsúzó nyolcadik ünnepét az egész iskola apraja, nagyja, nincs díszsorfal az iskolatársakból, csupán kétszer tudtatok próbálni e jeles alakalomra, nem lehetnek részesei az ünnepségnek itt a helyszínen a rokonaitok, és nem társul hozzá nagy iskolai évzáró.
Ennek ellenére ezek a percek Nektek mégis különlegesek, mert végleg elhagyjátok a klasszikus általános iskolai körülményeket, ezt a 118 fős tanulóközösséget és a kicsiny nevelőtestületet, az osztályfőnökötöket, aki nem fogja százszor elmondani többé, hogy mikor és mit, mert ha nem, akkor az milyen következményekkel járhat, elhagyjátok a védelmet és támogatást adó, bizalmat és nyugalmat adó osztályotokat.
A mi feladatunk az volt, hogy a szülői ház támogatása mellett felkészítsünk Titeket arra az útra, amely most tízfelé vezet számotokra. Kaptatok tudást, ismeretet, de hinni akarom, hogy az a tarisznya, amit a vállatokra tettünk, bölcsességet is rejt, emberséget és bátorságot. Ballagtok, nemcsak tőlünk, de a gyermekkorból, innentől kezdve fiatalkorúnak számítotok, középfokú tanulmányaitok és ezzel együtt életetek legszebb korszaka kezdődik.
Az útkeresés izgalmai közepette mindenki eljutott a továbbtanulásig, valószínűleg most hoztátok meg életetek első komoly önálló döntését.
Az önálló döntés mindig együtt jár azzal, hogy számolnunk kell a saját erőnkkel, képességeinkkel, s akaratot, kitartást kell hozzá társítani, hogy vállalható legyen.
Nagy reményekkel engedünk el titeket, hogy évek múltán legyetek akár pszichológusok, építési vállalkozók, asztalosok, kőművesek, szakácsok, informatikusok, tanárok, idegenvezetők, mérnökök, óvó nénik, bármik; a lényeg, hogy jó szakemberekké váljatok! Tanuljatok, s cselekedjetek hát felelősségteljesen!Kedves Búcsúzó Diákok!
Az ünnepeltnek jókívánságot illik mondani. Azt kívánom nektek, hogy semmit se feledjetek el általános iskolás éveitekből, ami szép volt, ami gazdagított, jobbított, épített, boldogított titeket. Segítsen mindez nektek további életetekben! Őszintén remélem, hogy mindegyikőtöknek sikerül megérkezni, ahova vágyik, s iskolánktól a szeretetteljes búcsúzást, az új iskolákban lelkes, üdvözlő köszöntés követi majd.
“Az élet csak úgy érthető, ha visszatekintünk, de csak úgy élhető, ha előrenézünk.” (Kierkegaard)
Most hát induljatok! Találjátok meg az igazi értékes célt életetekben! Isten legyen Veletek, kísérje és óvja utatokat!”
Az igazgatói beszédben köszönetét fejezte ki a szülőknek, hogy az általános iskolai évek alatt segítő támaszai voltak gyermeküknek és az iskolának is. A pedagógusok áldozatos nevelői- és oktatói munkájáért is köszönetet mondott.
Az ünnepség keretében Kalina Luca kitűnő tanulmányi eredményéért, Spéder Zsófia és Braun Milán jeles tanulmányi eredményéért jutalomkönyvet vehetett át.
Nevelőtestületi dicséretben 4 gyermek részesült kiemelkedő versenyeredményeiért: Kalina Luca, Spéder Zsófia, Tóth Lili és Braun Milán.
Néhány nem szokványos pillanata is volt a ballagásnak: minden nyolcadikos felolvashatta, mit jelentett számára az általános iskola, lufik szélnek eresztése, vidám búcsúdal szerenád helyett.
Az ünnepség végén a zászlóátadással a nyolcadik átadta a stafétát a hetediknek, most már ők lesznek az iskola legidősebb diákjai, rájuk fognak felnézni a kicsik, nekik kell példamutatóan tanulni és viselkedni.
Meghitt, szép, ünnepi pillanatokat éltünk át.

Prunyi Jánosné 

intézményvezető