EXERLIGHTS

EXERLIGHTS a Rátkai Német Nemzetiségi Általános Iskolában

Iskolánkban a 2018-2019-es tanévtől lehetőségünk nyílt arra, hogy kiváltságos módon, rajtunk kívül még 4 iskolával együtt, kipróbálhassunk egy speciális innovatív eszközt, amelyet eddig elsősorban labdarúgó edzéseken használtak a szakedzők. A” Mozogj velünk, sportolni megyünk”-program keretében, mely az egészséges életmódra nevelést célozta meg, a szülők bevonásával együtt, kipróbálhatták az Exerlights-ot a mozogni vágyók. A programok megszervezésén túl feladatunk volt, hogy egy új területen is teszteljük az eszközt, ez pedig az általános iskolai testnevelés órákon való felhasználhatósága: van e létjogosultsága az eszköznek a labdarúgás keretein túl?
Az Exerlights sokoldalúan használható eszköz, saját, összesen 72 előre megírt edzésprogramot tartalmaz (PRO verzió mi ezzel dolgoztunk), de lehetőséget ad arra, hogy az edző, testnevelő saját programot írjon/konfiguráljon így jóval sokoldalúbb felhasználhatóságra ad lehetőséget.
A tanulók kiváncsian fogadták az új eszközt, ami kinézetében és használat során világító, villogó mez és pályajelölőivel nagy sikert aratott. A színek is változtathatók, lehetőség van több szín kiválasztására. Az alapprogramokon túl, amik labdajátékokhoz (foci, floorball) kapcsolódnak, testnevelési játékokhoz is próbáltunk új programokat szerkeszteni. Ezek a játékok is nagy sikert arattak, az eszköz használatával a fogójátékok, tűz-víz-repülő, fekete-fehér, mókusok ki a házból, sokkal izgalmasabbak és mozgalmasabbak a tanulók számára. Figyelmük folyamatos, a felvillanó fények, játékosok, cserejátékosok, pályák, kapuk, feladat végrehajtási zónák változása és ezek állandó figyelemmel kisérése növeli a koncentrációt, a reakció gyorsaságot, ezáltal a terhelés is nő, ami egy-egy játék szünetében szemmel látható.
2020. január 31.-én bemutatón szerepeltek a gyermekeink ahol testnevelési játékokat mutatattak be a megyaszói általános iskola tanulóival közösen. A program sikeres volt, tanulóink nagyon jól szerepeltek.