Hostubázás

A hostubázás felelevenítése
Ősszel, amikor befejeződött a betakarítás, elérkezett a megérdemelt pihenés ideje. Ez nem azt jelentette, hogy a téli időszakban senkinek semmilyen feladata nem volt, hiszen a férfiak a munkaeszközök javításával foglalkoztak, kihordták a trágyát a szőlőbe, az asszonyok pedig kisebb csoportokban tollat fosztottak. Sohasem unatkoztak, hiszen a falusi emberek mindent saját maguk készítettek el ebben az időszakban. Rátkán a napi munkák elvégzése után négy-öt család egy-egy háznál találkozott, és együtt múlatták az időt a hosszú téli estéken. Beszélgettek, kártyáztak, megkóstolták az újbort, az asszonyok csörögét készítettek, a gyerekek is együtt játszottak.
A Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület ezt a szép hagyományt évekkel ezelőtt felelevenítette, s néhány alkalommal összegyűltek a kultúrházban, hogy megismertessék a fiatalokkal ezt a szép régi szokást, a hostubázást.


Február 28-án a Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület és a Hagyományőrző Népdalkör tagjainak a segítségével német népismereti foglalkozást szerveztünk a rátkai közösségi házban. A hostubázáson iskolánk valamennyi tanulója részt vett, valamint a település nyugdíjas klubjának néhány tagja és a napkori német nemzetiségi általános iskola két pedagógusa is ellátogatott hozzánk.


A délelőtt folyamán a gyerekek kipróbálhatták a régi játékokat (bigézés, kapózás, kártyázás, malom), és egy kicsit a munkába is belekóstoltak. A nagyobbak kukoricát morzsoltak, a kisebbek a csutkából tornyot építettek. Megnézhették, hogy hogyan készül a sváb csöröge, és be is kapcsolódhattak a készítésébe. A remek hangulatú táncházban sváb táncokkal és énekekkel ismerkedhettek meg a program résztvevői.