Karácsonyvárás


Az év legszebb ünnepe a karácsony. Szívet-lelket melengető ráhangolódással vette kezdetét az adventi időszak iskolánkban.
Adventi gyertyagyújtásainkkal igyekeztünk mi is közelebb hozni az ünnep varázsát. Minden hétnek megvolt a felelős pedagógusa és osztálya, akik rövid műsorral és az elmaradhatatlan német nyelvű Wenn die 1-ste, 2-te, 3-te, 4-te Kerze brennt kezdetű dallal próbáltak egy kis nyugodt csendességet, áhítatot vinni a hétkezdésekbe. 


Az ünnepi készületet az iskolában sokféle tevékenység kísérte. Sok gyermek verset tanult advent témában. Az ötödik osztály díszítette fel az iskola karácsonyfáját, a pedagógusok pedig gondoskodtak a folyosó és az ablakok ünnepi díszbe öltöztetéséről. Voltak osztályok, akik mézeskalácsot, gofrit sütöttek. Voltak, akik a szorgos munka eredményeképpen játszóházba mentek. Izgalmas munka folyt az első rátkai mézeskalácsház-sütő és díszítő délutánokon.


 Alsósaink karácsonyi kézműves foglalkozáson készítettek szebbnél szebb angyalkákat, díszeket az Önkormányzat jóvoltából. A településünk adventi koszorúján a második gyertyát énekkarosaink gyújtották meg. Német bázisiskolai rendezvényként bemutató órákat tartottak németes kollégáink. Az alsósok apró meglepetéssel kedveskedtek a felsősöknek viszonzásul a Mikulás napi ajándékért. S végre iskolánknak is lett egy szép külső karácsonyi hangulatú megvilágítása. Tíz tanítványunk „AngyalKaland” elnevezésű programon vehetett rész a Szerencsi Tankerületi Központ ajándékaként. A Szent Erzsébet Idősek Klubját meglátogatták énekkarosaink, akik szép dalokkal és versekkel kedveskedtek az időseknek. 


A karácsonyi ünnepségünket ebben az évben rendhagyó módon a templomban tartottuk. A templom melletti téren az óvodásaink lobbantották lángra a település adventi koszorúján a negyedik gyertyát, és a Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület a Betlehemnél régi kántálást elevenített fel – ezzel vette kezdetét az ünnepi est. A templomban a Hagyományőrző Énekkar dallamait, a 2.b. és a 4 osztály műsorát mindenki megigézve figyelte, s ehhez adott különösen meghitt légkört a templomi helyszín varázsa.


A Mindenki Karácsonya egy páratlanul népszerű régi kezdeményezése az iskolának. Az Önkormányzat segítségével egy gyönyörűséges adventi falucskát varázsolunk a Sváb Hagyományok Háza előtti térre. Az óvodások és iskolások kis standokon árusítják a karácsonyi ajándéktárgyaikat. 


A középre elhelyezett asztalok bővelkednek a sok jólelkű ember által megrakott finomságokkal: szalonnás falatkák, ízletes házi sütemények, mézesek, bejglik, szaloncukrok, gyümölcsök kínálják ott magukat, s mindenki ingyen fogyaszthat belőlük. Vannak, akik szívesen készítenek ilyenkor sült kolbászkát, hotdogot, forralt bort, meleg teát – s azt osztogatják szeretettel.
A kellemes ízeknek, a vásárlási lehetőségnek, a szíves kínálásnak, a csendesen hallható karácsonyi dallamoknak köszönhetően mindenki jól érzi magát. Örömteli beszélgetések, találkozások, együttlétek, ünnepi ízek… - a karácsonyi várakozás hangulata átjár mindenkit. Nagyon szép így készülődni a Jézuska születésére.

Prunyi Jánosné