Martin nap

Szent Márton legendája
November 8-án rendeztük meg az idei tanév első bázisintézményi programját, melynek témája Szent Márton legendája volt. A Martin napi miniprojektünket már az őszi szünet előtt elindítottuk. Két kategóriában versenyt hirdetettünk meg, melyre Laterne-t illetve Minibuch-ot készíthettek otthon a gyerekek. Az összesen 49 alkotásból egy kis kiállítást hoztunk létre az iskola folyosóján, amit egész héten szívesen nézegettek gyerekek és felnőttek egyaránt. 


A projektzárón emléklappal jutalmaztunk mindenkit, aki részt vett a versenyen, a legkülönlegesebb munkák alkotói pedig ajándékot is kaptak az emléklap mellé.


A miniprojekt célja volt, hogy a gyerekek minél több ismeretet szerezzenek Szent Mártonról, valamint a Márton naphoz kapcsolódó szokásokról német és magyar nyelven. A versenykiírással az önálló ismeretszerzésre szerettük volna ösztönözni a diákjainkat. Egy igényes Minibuch elkészítéséhez szükség volt a már meglévő ismeretek bővítésére, alapos tervezésre és kreativitásra. A német és népismeret órákon korosztálynak megfelelő módszerekkel dolgoztuk fel Márton történetét, bővítettük a szókincset. Új dalokat és verseket tanultunk, a kisebbek daloskönyvet készítettek, elolvastuk vagy megnéztük Márton legendáját, társasjátékoztunk.
A miniprojekt utolsó napján bemutatóórákat tartottunk Szent Márton legendája címmel a 2., 3., 4. és 5. osztályokban. Ezekre az órákra más iskolákból is érkeztek pedagógusok, akik láthatták, hogy hogyan dolgoztuk fel a miniprojekt keretén belül ezt a témát. A bemutató órák után megbeszélés következett a látottakkal kapcsolatban, illetve további módszerekről és lehetőségekről, melyekkel még jobban motiválhatjuk a gyerekeket a német nyelv tanulására.
Ezen a délutánon került sor a Márton napi köszöntőre is, amely évek óta nagy népszerűségnek örvend iskolásaink körében. Először magyar és német nyelven meséltek a gyerekek Márton életéről és az ünnephez kapcsolódó szokásokról, majd a 4. osztályosok előadásában láthattuk, ahogy a legenda szerint Márton megment egy koldust a fagyhaláltól. 


Rövid műsorunk végén meggyújtottuk lámpásainkat és Martin napi dalokat énekeltünk az iskola folyosóján. A délután azonban az esős idő ellenére is remek hangulatban telt.