5. személyes találkozás

Az EFOP-3.1.8-17-2017 - iskolaközi szemléletformáló pályázat keretében testvériskolánk, Perbál diákjai és az őket kísérő pedagógusok látogattak iskolánkba, hogy a májusi találkozás után - immár 5. alkalommal - tovább mélyítsük kapcsolatunkat, barátságunkat.
A kirándulást megelőző napokban már nagyon izgatottak voltak a gyerekek. Alig várták, hogy újra találkozhassanak barátaikkal, hogy ismét két vidám, élményekben gazdag napot tölthessenek újra együtt. Ez alkalommal egy kétnapos budapesti kiránduláson vettünk részt. A kiránduláson olyan helyszínekre, programokra igyekeztünk eljutni amelyek eddig nem szerepeltek a két iskola tanulmányi kirándulásainak színhelyei között. A tervezés során több alkalommal beszélgettek a két iskola tanulói és nevelői, hogy milyen érdekes helyszínekre, eseményekre szeretnénk eljutni a két nap alatt. Az utazás előtti napokban már teljes volt a kirándulás terve. Izgatottan vártuk az indulás időpontját.
Október 25-én kora reggel mindkét iskola tanulói útra keltek és 7.45-kor a Parlament előtt találkoztunk. A buszon repült az idő és mire a buszunk a célhoz ért a perbáli gyerekek már messziről integettek nekünk és alig várták, hogy köszönthessük egymást. Pillanatok alatt gyermekzsivajtól lett hangos a parkoló, ahol szinte egymás szavába vágva mesélték mi történt velük az utolsó találkozás óta. Rég nem látott barátként borultak egymás nyakába és lázas beszélgetésbe kezdtek egymással.
A kirándulásunk első állomása Parlamentlátogatás volt. A tanulókat önfeledten gyönyörködtek a neogótikus palotában, illetve az azt körülölelő Kossuth térben. Mindenkit lenyűgözött a díszlépcsőház, az ülésterem és a társalgó. Legjobban mindenkinek a kupolacsarnok tetszett. A koronaőrök által vigyázott magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket ámulattal csodálták a gyerekek. A látogatás végeztével körbesétáltuk a Parlamentet és csak ezt követően indultunk utunk következő állomására az MTVA székházába. 


Az MTVA, a közmédia gyártóbázisa. Az épületbe való belépés után azonnal belecsöppentünk a múltba. Már a folyosón sétálva megpillantottuk az első kamerákat, a korabeli és modern eszközöket és mosolyogva integetett nekünk számos mese népszerű hőse.
Egy olyan világba csöppentünk, ahol egyszerre van jelen a kultúra- és technikatörténet, a múlt és a jövő. A látogatás első állomásán egy filmvetítés segítségével felelevenedtek a múlt kedves emlékei, megismerhettük a Magyar Televízió történetét. Ezt követően a jelen bemutatása következett. Az M4 sportcsatorna stúdiójában betekinthettünk a kulisszák mögé. Láthattuk, hogyan készül egy felvétel, milyen technikai és emberi szükségletei vannak egy modern televíziós adás elkészítéséhez. Néhány pillanatra betekinthettünk egy stúdió építésébe, majd megnézhettük a televízió jelmeztárát, ahol láthattuk néhány híres sorozat főszereplőinek hiteles jelmezét. Túránkon találkoztunk Süsüvel, a sárkánnyal, Mazsolával, Tádéval, és az esti mese szereplőivel is. 


A látogatás utolsó állomása egy igazi stúdió volt, ahol a gyerekek rendezővé, operatőrré, szerkesztőkké válhattak. Hírolvasóként, riporterként és időjárás jelentőként próbálhatták ki magukat. A stúdióban készített felvételeket DVD-n megkaptuk emlékként. Mindannyian óriási élményekkel gazdagodva indultunk tovább kirándulásunk következő állomására a Liszt Ferenc Repülőtérre.
A repülőtér látogatás az Aeroparkban kezdődött, ahol a kiállított repülőgépek belülről is megcsodálhatóak voltak.


 A múzeumhoz érkezett értünk a repülőtér busza, amelyre felszállva kezdődött az igazán izgalmas kalandunk. A repülőtér látogatás során szigorított biztonsági területre léptünk be, ezért belépéskor biztonsági ellenőrzésen estünk át. Ezt követően kezdetét vette az izgalmas kirándulás. Megnéztünk egy terminált a légi oldalról, láttuk az üzemanyagtöltőket, a poggyászrakodást, az utasok ki- és beszállítását valamint az épület közeli állóhelyeket. Utunkat folytatva a futópályára érkeztünk. Itt megállunk pár percre. Láttunk leszálló és felszálló repülőgépeket, amelyek pont 70 méterrel a fejünk felett repültek el, impresszív hang- és szélhatás kíséretében. Lehetőségünk volt közelről megtekinteni az irányítótornyot, majd bemehettünk a tűzoltóbázisra. Az ország legnagyobb tűzoltójárművei mindenkit lenyűgöztek. Megismerkedtünk a tűzoltók munkájával, felszerelésével és a tűzoltóautókba is benézhettünk. Innen utunk a teherszállító gépekhez vezettek. Láttuk a tehercsomagok bepakolását, a teherszállító repülőgépek leszállását és az óriási csomagokat a rakodótérben. Közben alkonyodott. A repülőtér látványa egyre csodálatosabb lett. Mindenhol felgyulladtak a fények és a leszállópályákra érkező repülőket esti fényekben is megcsodálhattuk. Utunk végén néhány méterre tőlünk szállt le egy repülőgép, láthattuk a kiszállás előkészületeit, az utasok kiszállásának első pillanatait. Túránk az Aeroparkban ért véget. A buszunkra felszállva még nagyon sokáig az élmények hatása alatt izgatottan meséltünk a látottakról.

Sokak szerint Budapest este a legszebb. Ezért vacsora után úgy döntöttünk, megnézzük a kivilágított Budapestet. Felmentünk a Citadellára, ahonnan valóban gyönyörű látványként tárult elénk a kivilágított Budapest. Nem győztünk betelni a látvánnyal. Esti sétánkat a rakparton folytattuk, majd fáradtan, de élményekben gazdagon foglaltuk el szállásunkat.


Másnap reggel izgatottan ébredtünk, hisz nagyon vártuk a Csodák palotáját, kirándulásunk következő állomását. A csodák palotájában elsőként az Öveges teremben láthattunk egy szuper előadást, majd mindenki felfedezte az érdekesebbnél érdekesebb játékokat. Röpült az idő. Észre sem vettük és máris dél lett. 


Ebéd után a Terror Háza rendkívüli történelem óráján vettünk részt, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei elevenedtek meg előttünk. Az óra után megnéztük a kiállítást, ami mindenkire mély benyomást tett.
Ez volt a kétnapos kirándulás záró állomása, így az épületből kiérve sajnos elérkezett a búcsú pillanata. Az utolsó ölelések és búcsúszavak után még hosszasan integettek egymásnak a gyerekek, amíg látóhatáron kívül nem kerülünk a busszal.
Összességében elmondható, hogy az 5. személyes találkozó alkalmával a gyerekek már összeszokott csapatként, sokan barátokként beszélgettek együtt, közösen élvezték a programokat. Azt hiszem ez fejezte ki a legjobban, hogy a kétnapos programsorozat elérte célját, a két iskola tanulói közötti barátságok még jobban elmélyültek, és eseményekben, élményekben gazdag két napot töltöttek együtt.

Rátka, 2018. október 27.

Magyar Katalin
projektvezető