Hostubázás

Generációk közötti együttműködések – hostubázás

 2018. február 16-án rendeztünk egy nagy „farsang farki hostubázást”. Ezt az alkalmat már előzetesen beterveztük egy négyórás nagyrendezvénynek. Meghívtuk az Idősek Klubjának lakót, és az Óvodás Szülőket gyermekeikkel, de igazi célközönségünk az iskolások és szüleik voltak. Ezen az összejövetelen kiemelt vendégeink voltak a perbáli testvériskolánk diákjai és kísérő pedagógusaik is.

A „Mában  a tegnap”, azaz a Generációk közötti együttműködések csoport tanulói a pénteki nap folyamán megismertették ezeket a diákokat, és az érdeklődőket néhány elődeinktől ránk hagyott versikével és tánccal. Késő délután falunk apraja és nagyja egy hagyományos közös tánccal nyitotta meg a hostubázást. Közben vendégeink hallhattak néhány régi sváb dalt is: Ratka statja, Sencli ist da... Ezután a délelőtt megismert táncokkal örvendeztették meg a jelenlévőket. A perbáli gyermekek is hoztak nekünk egy kis „ízelítőt” a településükről. A népviseletbe öltözött lányok egy dalcsokrot adtak elő a hallgatóságnak. Az est további részében megismerkedhettek a régi idők gyermekjátékaival, dalaival, táncolhattak, anekdotákat hallgathattak az idősebb generációtól, megtekinthették a hagyományos népviseletünket, s mindeközben megkóstolhattak néhány helyi specialitást is: svábszalonnát, kolbászt, kiehlit, krumplilángost.

Ez a rendezvény azért fontos, mert a gyermekek közvetlenül az idősektől ismerhetik meg településünk régi szokásait, hagyományait, s a már sajnos kihaló félben lévő sváb nyelvet. Kicsit visszarepülhetnek az időben egy olyan korba, mikor még tényleg egymásra figyelve, együtt töltötték el elődeink a hosszú téli estéket. S ennek sikerét az bizonyítja, hogy minden ilyen alkalom után a résztvevők jókedvűen, vidáman térnek haza, hiszen a modern kor vívmányi nélkül is elröpül az idő, ha az ember jó társaságba kerül.


Remek hangulatban telt az est. Perbáli vendégeink ezt a jó hangulatot vitték magukkal a hosszú útra, s reméljük a sok közös élményt is, amit velünk együtt éltek át.

 Héringné Braun Viktória, Endrész György

foglalkozásvezetők