Közös táborozás

A tanév végeztével a két település tanulói nem szakították meg a kapcsolatot, szinte napi szinten folytatták a beszélgetést a chat felületen, videohívásokkal és a Facebook oldalon is. Már itt tervezgették a közös tábor programjait, a szabadidős tevékenységeket, sőt még a szobabeosztást is.
Hamarosan elérkezett a várva várt időpont és mindkét iskola diákjai elindultak a Debrecen közeli Vekeri-tavi Ifjúsági Táborba. A rátkai és a perbáli gyerekek a táborban találkoztak, hogy egy újabb élményekben gazdag hetet tölthessenek együtt.
Az érkezés napján délig elfoglaltuk a szállást, majd ebéd után megalakítottuk a csapatokat a héten ránk váró programokhoz. A csapatnév mellett csatakiáltást és a csapatot jelképező címert terveztünk. Ezt követően Csöpi nénivel egy játékos vetélkedőn vettünk részt. Vacsora után remekül szórakoztunk a számháborúban.


A tábor második napján reggeli után Debrecenbe utaztunk, ahol a Mediterrán Élményfürdőben töltöttünk felejthetetlen pillanatokat. Már ekkor izgatott beszélgetések folytak a délutáni programról, hogy ki melyik kézműves foglalkozást várja jobban. Ebéd után meg is érkeztek a táborba a kézműves foglalkozást tartó Beáta néni és Ákos bácsi, akik azonnal elvarázsolták a gyerekeket. A programokon forgószínpad szerűen 3 csoportban vettek részt a gyerekek. Az egyik csoport az íjászattal, a másik a nemezlabda készítéssel, a harmadik csoport pedig fürdőgolyó készítéssel ismerkedett. A program végére mindenki elkészítette a saját munkáit, illetve elsajátította az íjjal való lövést. Vacsora után még egy játékos vetélkedőre hívtuk a gyerekeket, ahol a csónakhajtogatástól, a szavak körülírásán át egészen az Activity játékig remekül szórakozott mindenki. Jó volt látni, hogy már nem külön települések iskoláinak gyerekei, hanem jó barátok dolgoztak együtt csapatként.
Szerdán az egész napot Debrecenben töltöttük. Délelőtt a Református Kollégium életébe pillanthattunk bele, majd a Református Nagytemplomot csodáltuk meg. Ebéd után a városban és a Nagyerdőn sétáltunk, ahol a park szökőkútjában jót játszottak a gyerekek. A táborba visszaérkezve vacsora után számháború várta a gyerekeket, amit alig akartak abbahagyni.
Izgatottan tértek nyugovóra, mert mindenki várta a csütörtöki vendégeinket, akik Lézerharcos játékot hoznak nekünk. Csütörtökön meg is érkeztek a lézerfegyverek, kialakításra került a játék helyszíne és minden csapat megkapta a fegyverét. Óriási csata vette kezdetét. Még a legszolidabb, legcsendesebb gyerekek is hős amazonként védték bajtársaikat, küzdöttek az ellenséggel. Valóban remek hangulatban, de nagyon gyorsan röpült az idő. A Lézerharc végeztével a közös játéké, a játékos sorversenyeké volt a főszerep. Este remek hangulatú disco zárta a napot.


Pénteken a csapatok újabb vetélkedőn mérhették össze kreativitásukat, ügyességüket és talpraesettségüket. A sportos sor- és váltóversenyek mindenkit megmozgattak, a játékos feladatok pedig mindenki arcára mosolyt varázsoltak. Szükség is volt rá, hisz a beszélgetésekből kiderült, hogy már most érzik, hogy holnap vége a hétnek és sajnos újra búcsút kell venniük a barátoknak egy jó időre. Aranyosak voltak a gyerekek, ahogy az ujjaikon számolták, hogy még hány hónap, amire újra találkoznak.
Elérkezett a tábor utolsó napja és a csomagolás ideje. Mire mindenki összepakolt megérkezett a buszunk és elvitt minket Nyíregyházára a Vadasparkba. A park egy újabb szép élmény volt a gyerekek számára, mindenki nagyon élvezte a tengeri állatok látványát, a fókabemutatót és az állatok sokaságát.
Ebéd után elbúcsúztunk egymástól és mindenki indult haza. A hosszas ölelések és búcsúszavak egyértelműen kifejezték, hogy a két iskola diákjai valóban barátként töltöttek egy vidám, programokban gazdag hetet együtt.

Magyar Katalin