Perbáliak Rátkán

Testvériskolai program a Rátkai Német Nemzetiségi Általános Iskolával

 

Az EFOP-3.1.8-17-2017-00010 „Együtt, testvérként – Rátka – Perbál” iskolaközi szemléletformáló programnak köszönhetően a Rátkai Német Nemzetiségi Általános Iskola testvériskolája lettünk. Ennek keretében 2018. február 15-16-án két napot tölthettünk Rátkán, melyről a gyerekek a következőképpen számoltak be:

„Az út Rátkára hosszú volt, és mi már nagyon izgultunk a találkozó miatt. Miután megérkeztünk és lepakoltunk, az iskolában személyesen is bemutatkoztunk egymásnak, és egy prezentációval bemutattuk iskolánkat is. Ezt követően az internet veszélyeiről hallgattunk meg egy előadást, majd megnéztük a tájházat, ahol sok mindent megtudtunk Rátkáról. Ebéd után kézműveskedtünk, ahol újabb technikákat tanultunk: jól mutattak és könnyű volt elkészíteni. Vacsora után egy filmet néztünk meg, majd beszélgettünk elalvásig. Másnap reggeli után a természetismeret órán a hatodikosok Zemplén nevezetességeit mutatták be, majd interaktív feladatokat kaptunk az elhangzottakhoz, aztán a hetedikesekkel játékos német óra következett. Német honismeret órán táncoltunk, majd feladatokat oldottunk meg. Ezután buszra ültünk, és elmentünk a Szerencsi Csokigyárba, ahol készíthettünk is csokit! „A Szerencsi csoki a legeslegfinomabb a világon!” Ebéd után sportfoglalkozásokon vettünk részt, ahol elfáradtunk. Korán vacsoráztunk, mert még népviseletbe kellett öltöznünk: énekeltünk és táncoltunk a Rátkán hagyományos hostubázáson. Sajnos nem maradhattunk végig, mert haza kellett indulnunk. Már nagyon várjuk, hogy márciusban újra találkozzunk – Perbálon! J

Köszönjük a rátkai iskola vezetőinek, pedagógusainak, tanulóinak a kedves fogadtatást, a sok érdekes programot, a konyhai dolgozóknak a finom és bőséges ételeket, a művelődési háznak a kényelmes szállást.

Kedves rátkai barátaink! Várunk benneteket 2018. március 19-20-án Perbálon!

                                                           Kincsesné Kuthy Etelka és Királyné Halmosi Edit

 

Gyerekszáj:

Hogy érezted magad Rátkán?

„Imádtam!”

„Nagyon-nagyon jó volt Rátkán!”

Mi tetszett a legjobban? Miért?

„Minden tetszett.”

„Nekem minden tetszett… ezért nehéz választanom. De mégis amit a leginkább kiemelnék, az a sportdélután, mert összedolgoztunk a rátkaiakkal.”

Melyik programot találtad a legérdekesebbnek? Miért?

„A kézműveskedést, mert a kézműves dolgokat nem felejtem el; a csokigyárban pedig a csokikészítés és a kóstolás is nagyon jó volt.”

„A hostubázást.”

„A tájház látogatást találtam a legérdekesebbnek, mert sok mindent megtudtam Rátkáról.”

„A táncolás is nagyon jó volt!”

Mit tudtál meg Rátkáról és a rátkai iskoláról?

„Az iskola a mienkhez képes kisebb, de ott jobban felszerelt J az iskola.”

„Érdekes volt, hogy az iskolában ilyen kevesen vannak.”

„Rátkáról azt, hogy elég kicsi, kevesen élnek ott, és hogy milyen volt a múltja.”

Milyenek a rátkai gyerekek?

„Barátságosak, kedvesek.”

„Jó fejek, segítőkészek, megbízhatóak, viccesek.”

Ízlettek az ételek, amiket kaptál?

„Az ételek nagyon finomak voltak.”

„Minden nagyon finom volt! J 

”Persze, hogy ízlettek!!! Nagyon finomak voltak! Legjobban? FÁNK!”

 

 

 

Királyné Halmosi Edit, Kincsesné Kuthy Etelka

                                                                                                   foglalkozásvezetők