Találkozás Perbálon

Az EFOP-3.1.8-17-2017 - iskolaközi szemléletformáló pályázat keretében testvériskolánkba, Perbálra látogattak iskolánk tanulói és az őket kísérő pedagógusok, hogy a februári találkozás után tovább mélyítsük kapcsolatunkat, barátságunkat. Két programokban, élményekben gazdag napot töltöttünk Prbálon március 19-20-án az ottani iskola diákjainak és pedagógusainak köszönhetően.

Az utazást megelőző napokban már nagyon izgatottak voltak a gyerekek. Alig várták, hogy újra találkozhassanak barátaikkal, megnézhessék, hogy milyen az ő iskolájuk, településük. Végre elérkezett az indulás. Mindenki találgatta, vajon milyen lesz a ránk váró két nap. Az utazás kicsit hosszú volt, de annál nagyobb örömmel szálltunk le a buszról, ahol azonnal elkezdődött a gyerekek üdvözlése. Rég nem látott barátként borultak egymás nyakába és lázas beszélgetésbe kezdtek egymással. A szállás elfoglalása után azonnal elkezdődtek a programok.

Vendéglátóink izgatottan várták, sikerül-e nekik is emlékezetessé tenni az ittlétünket. Nos, sikerült. Fantasztikus programok vártak ránk. Kora délután „Faluportyára” indultunk, ahol megismerkedhettünk a település nevezetességeivel, látnivalóival. Ellátogattunk a Szent Anna templomba is, ami nem csak nevében hasonlított a rátkai templomra. A látottakról vetélkedő keretében adhattak számot tanulóink. A játékos vetélkedő mindenkit lázba hozott.

Az idő rohant, így észre sem vettük és már készülődnünk is kellett, mert este a budapesti Madách Színházba volt jegyünk a József és a színes szélesvásznú álomkabát musical-re. Mindenkit magával ragadott a darab. Fáradtan, de élményekben gazdagon érkeztünk meg szállásunkra, hogy kipihenjük a nap fáradalmait és felkészüljünk a másnapi programokra.


A második napon sem maradt időnk unatkozni. kedd is bővelkedett programokban. Mivel tanítási nap volt, ezért a perbáli gyerekekkel közösen iskolánk diákjai is részt vettek az első három tanórán. Volt német, népismeret, matematika, magyar és természetismeret óra is. A gyerekek észrevétlen egy osztályként dolgoztak csoportokban, párban és frontálisan is. Pillanatok alatt elröpült az idő.


Ebéd után átsétáltunk a Közösségi Házba, ahol játékos vetélkedő várt minket Március 15-e jegyében. Vegyes csapatokban dolgoztak a gyerekek és már nyoma sem volt a kezdeti megilletődöttségnek. Úgy dolgoztak együtt a két iskola diákjai, mintha mindig is jó ismerősök, barátok lettek volna. A vetélkedőben a csákóhajtogatástól a villámkérdéseken át a rejtvényekig minden feladat megtalálható volt, melyet nagyon élveztünk. Mivel rohamosan közeledett az indulás időpontja, a gyerekek minden pillanatot kihasználtak, hogy közösen játszanak, beszélgessenek, emlékeket gyűjtsenek.

Sajnos valóban rohant az idő és készülődnünk kellett a hazainduláshoz. A gyerekekkel bepakoltunk a buszba és mindenki búcsúzkodásba kezdett. Örömmel láttuk, hogy a két nap alatt elmélyültek a februárban még csak alakulóban lévő barátságok. Nehezen indultunk el a buszhoz, sokszor visszafordulva még egy puszira, ölelésre a barátokhoz. Lassan elindult a buszunk és amíg látták egymást a gyerekek végig integettek barátaiknak. Az utazás közben már azt számolgatták, milyen messze van a következő találkozás időpontja.

Azt hiszem ez fejezte ki a legjobban, hogy a kétnapos programsorozat elérte célját, a két iskola tanulói barátokká váltak és eseményekben, élményekben gazdag két napot töltöttek együtt.