Unterbalbach

2016-ban ünnepelte Rátka és Unterbalbach 20 éves  testvértelepülési kapcsolatát. Az utóbbi években az 1150 km-es távolság ellenére látványos lendületet kapott a testvériskolai kapcsolat, amelynek újjáélesztésében és életben tartásában jelentős szerepet játszik a közös programok létrehozása.

2015-ben a két településvezető, Tirk Sándorné és Andreas Buchmann a kapcsolatok elmélyítése érdekében diákcsere-kapcsolat létesítéséről állapodott meg. Ennek keretében látogatott 2016 májusában a németországi Unterbalbachba 7 rátkai tanuló a 7-8. osztályból. 2017 októberében mi is viszonoztuk német barátaink vendégszeretetét, 6 balbachi 3-4. osztályos gyermeket és 1-1 szülőjét láttuk vendégül. 2018-ban a mieink tettek látogatást Németországban.

 Nehéz megtalálni a megfelelő formát és évfolyamot a hatékony nyelvi kapcsolat ápolásához. Vitathatatlan azonban, hogy egy-egy ilyen diákcsere megerősíti tanítványainkban a nyelvtanulás fontosságát.

„A ma szép élményei, a holnap szép emlékei, amelyek az egymással töltött időt felértékelik, a kapcsolatokat elmélyítik, és nagyon fontossá teszik a személyes találkozásokat a nyelvtanulás elmélyítésében.”